środa, 2 grudnia 2015

Wegańskie krokiety z nadzieniem z kiszonej kapusty, boczniaków i ciecierzycy.


Podstawą krokieta jest dobre nadzienie, w moim przypadku to: boczniaki, szalotka, czosnek i...królowa naszych pól - biała kapusta ( tutaj w wersji kiszonej )....
Pokrojone składniki podsmażamy na patelni z olejem winogronowym, doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem oraz roztartymi w możdzierzu ziarnami kolendry..
Kiszoną kapustę odciskamy, kroimy w makaronik i dusimy na patelni z dodatkiem oleju winogronowego...
Po 20-tu minutach łączymy zawartość obydwu patelni, dodajemy ciecierzycę ( może być z puszki, ale bez zalewy), testujemy naszą cierpliwość przez kolejne 30 min, aż kapusta będzie miękka. Całość doprawiamy majerankiem, oraz solą i pieprzem.
Składniki użyte do tej pory:
-pół kilograma kiszonej kapusty
-0,25 kilograma boczniaków
-0,25 kilograma ciecierzycy
-dwie szalotki
-trzy ząbki czosnku
-ziarna kolendry, majeranek
-sól, pieprz do smaku
-olej winogronowy
  
 Czas na ciasto naleśnikowe, bez mleka krowiego i jaj, doprawione ziołami prowansalskimi i curry....
Składniki na ciasto:
-dwie szklanki mąki 650
-trzy szklanki mleka sojowego bez cukru
-olej winogronowy ( dwie, trzy łyżki stołowe)
-proszek do pieczenia (łyżeczka)
-sól,curry, zioła prowansalskie
Smażymy na złoty kolor przez max dwie minuty każdy naleśnik 
  
Nadziewamy gorącym farszem, ja złożyłem go w rożek, wchodzi więcej farszu :-), można podać z surówką z marchewki ( startą marchewkę połączyłem z sosem miodowo-musztardowym )
Smacznego!!!!!!!!!!!!

Kuchnia wegetariańska i wegańskaJesień pełna warzyw Zimowy obiad wege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz