poniedziałek, 7 grudnia 2015

Wegańska sałatka jarzynowa



Zbliżają się Święta, a wraz z nimi apetyt na jedno z popularniejszych dań - sałatkę jarzynową. Oto moja propozycja tej pysznej potrawy.....


Podstawą są dobre warzywa, ugotowane na wolnym ogniu, w towarzystwie ziela angielskiego i liści laurowych... 


 Po wystygnięciu, pokrojone w kosteczkę....


 W połączeniu z domowymi kiszonymi ogórkami i marynowanymi grzybkami....


 Czekają na wegański ,,majonez"....


 Składniki :
-kilka ugotowanych, przestudzonych ziemniaków
-mleko sojowe, niesłodzone ( 250 ml)
-olej winogronowy ( około 100 ml)
-3 łyżki stołowe octu jabłkowego
-łyżeczka cukru trzcinowego
-sól, pieprz do smaku


 Wszystkie składniki muszą być zblendowane, zaczynamy od ziemniaków i mleka, po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, dodajemy strużką olej winogronowy, aż do wyrażnie zauważalnego połysku. Całość doprawiamy octem jabłkowym, solą i pieprzem.


 Takie błyszczydło.....


 Powinno się lać zwartym strumieniem...



 Warzywa łączymy z sosem...


Życzę samego smacznego !!!!!! :-)
Kuchnia wegetariańska i wegańskaJesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz