Zbliżają się Święta, a wraz z nimi apetyt na jedno z popularniejszych dań - sałatkę jarzynową. Oto moja propozycja tej pysznej potrawy.....
Podstawą są dobre warzywa, ugotowane na wolnym ogniu, w towarzystwie ziela angielskiego i liści laurowych...
Po wystygnięciu, pokrojone w kosteczkę....
W połączeniu z domowymi kiszonymi ogórkami i marynowanymi grzybkami....
Czekają na wegański ,,majonez"....
Składniki :
-kilka ugotowanych, przestudzonych ziemniaków
-mleko sojowe, niesłodzone ( 250 ml)
-olej winogronowy ( około 100 ml)
-3 łyżki stołowe octu jabłkowego
-łyżeczka cukru trzcinowego
-sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki muszą być zblendowane, zaczynamy od ziemniaków i mleka, po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, dodajemy strużką olej winogronowy, aż do wyrażnie zauważalnego połysku. Całość doprawiamy octem jabłkowym, solą i pieprzem.
Takie błyszczydło.....
Powinno się lać zwartym strumieniem...
Warzywa łączymy z sosem...
Życzę samego smacznego !!!!!! :-)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz