Polecam bardzo prostą i smaczną potrawę, aromatycznego łososia z grilowanymi pieczarkami i kruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki:
- 450 gramów surowego łososia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu orientalnego
- łyżeczka sosu czosnkowo-miodowego
- sok z dwóch cytryn
- kruszone orzeszki ziemne
- łyżeczka musztardy francuskiej
- olej winogronowy
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
Łososia pozbawiamy skóry, marynujemy we wszystkich składnikach około pół godziny, rozgrzewamy patelnię grilową, na gorącą kładziemy filet ( po chwili należy go ostrożnie przesunąć,żeby nie przywarł poprzez szybką karmelizację), wlewamy zalewę oraz sok z cytryn, po około 5 min. przewracamy na drugą stronę i na wolnym ogniu danie powinno dojść jeszcze około 10 min. Na wierzch kładziemy grilowane pieczarki oraz kruszone orzeszki.
Ja podałem z domowym pure oraz piklami własnej roboty. Smacznego bardzo !!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz