środa, 2 marca 2016

Miodowo-cytrynowy łosoś


Polecam bardzo prostą i smaczną potrawę, aromatycznego łososia z grilowanymi pieczarkami i kruszonymi orzeszkami ziemnymi.


 Składniki:
- 450 gramów surowego łososia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu orientalnego
-   łyżeczka sosu czosnkowo-miodowego
- sok z dwóch cytryn
- kruszone orzeszki ziemne
- łyżeczka musztardy francuskiej
- olej winogronowy
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
    

 Łososia pozbawiamy skóry, marynujemy we wszystkich składnikach około pół godziny, rozgrzewamy patelnię grilową, na gorącą kładziemy filet ( po chwili należy go ostrożnie przesunąć,żeby nie przywarł poprzez szybką karmelizację), wlewamy zalewę oraz sok z cytryn, po około 5 min. przewracamy na drugą stronę i na wolnym ogniu danie powinno dojść jeszcze około 10 min. Na wierzch kładziemy grilowane pieczarki oraz kruszone orzeszki.

I gotowe !!!!


Ja podałem z domowym pure oraz piklami własnej roboty. Smacznego bardzo !!!!!!!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz