Zbliżają się święta, można podać na stół coś ciekawego, coś , co zaskoczy gości...
Składniki na farsz:
- pół kilograma kiszonej kapusty
- pół kilograma pieczarek
- mały por
- cztery duże cebule
- czarny pieprz ( świeżo tłuczony )
- łyżeczka soli
- łyżeczka kurkumy
- olej winogronowy do smażenia
Kapustę szatkujemy i chwilę gotujemy, odlewamy i kładziemy na patelnię z paroma łyżkami oleju, dusimy na małym ogniu. W tym samym czasie podsmażamy warzywa. Po piętnastu minutach łączymy składniki, dorzucamy kurkumę oraz sól i pieprz, i dajemy jeszcze sobie następne piętnaście minut, farsz gotowy.
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki 650-tki
-pół paczki drożdży
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- dwie łyżeczki cukru trzcinowego
-łyżeczka soli
- zioła śródziemnomorskie do posypania
Drożdże łączymy z cukrem oraz połową szklanki ciepłego mleczka, muszą wyrosnąć, po czym łączymy je z mąką i delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodając resztę mleka oraz cztery łyżki oleju winogronowego. Ciasto pięknie wyrośnie po 20 -tu minutach...
...rozwałkowujemy je na blasze i nakładamy wystudzony farsz, zawijamy najpierw krótsze brzegi, robiąc zakładkę, a następnie rolujemy i ...
...silikonowym pędzelkiem smarujemy wierzch olejem i obficie posypujemy ziołami...
... musi jeszcze wyrosnąć około 15-cie minut, by...
...po pobycie w piekarniku przez 45 minut, w temperaturze 180 C...
...tak smakować.
Smacznego świątecznie życzę bardzo !!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz