niedziela, 20 marca 2016

Kulebiaczek - kurkumiaczek


Zbliżają się święta, można podać na stół coś ciekawego, coś , co zaskoczy gości...


 Składniki na farsz:
- pół kilograma kiszonej kapusty
- pół kilograma pieczarek
- mały por
- cztery duże cebule
- czarny pieprz ( świeżo tłuczony )
- łyżeczka soli
- łyżeczka kurkumy
- olej winogronowy do smażenia


 Kapustę szatkujemy i chwilę gotujemy, odlewamy i kładziemy na patelnię z paroma łyżkami oleju, dusimy na małym ogniu. W tym samym czasie podsmażamy warzywa. Po piętnastu minutach łączymy składniki, dorzucamy kurkumę oraz sól i pieprz, i dajemy jeszcze sobie następne piętnaście minut, farsz gotowy. 


 Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki 650-tki
-pół paczki drożdży
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- dwie łyżeczki cukru trzcinowego
-łyżeczka soli
- zioła śródziemnomorskie do posypania

Drożdże łączymy z cukrem oraz połową szklanki ciepłego mleczka, muszą wyrosnąć, po czym łączymy je z mąką i delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodając resztę mleka oraz cztery łyżki oleju winogronowego. Ciasto pięknie wyrośnie po 20 -tu  minutach...
  

 ...rozwałkowujemy je na blasze i nakładamy wystudzony farsz, zawijamy najpierw krótsze brzegi, robiąc zakładkę, a następnie rolujemy i ...


 ...silikonowym pędzelkiem smarujemy wierzch olejem i obficie posypujemy ziołami...


... musi jeszcze wyrosnąć około 15-cie minut, by...


 ...po pobycie w piekarniku przez 45 minut, w temperaturze 180 C...


...tak smakować.


Smacznego świątecznie życzę bardzo !!!

Na przednówku na wzmocnienie Na przednówku - na wzmocnienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz