sobota, 12 marca 2016

Krokieciki prima sort :-)


Moje uwielbienie do wyrobów mącznych typu naleśnik, pieróg, krokiet sięga zenitu. Na szczęście rodzinka ma podobne zapatrywania kulinarne, a że aplauz jest, to i pomysły kiełkują niczym rzeżucha na gazie ;-) 

 Przede wszystkim ciasto, ciasto, ciasto !!! Ma mieć konsystencję gęstej śmietany i kropka!!!
Składniki na ciasto:
- dwie szklanki mąki 650-ki
- litr mleka sojowego
- cztery łyżki stołowe oleju winogronowego
- pół łyżeczki soli
- 3/4 paczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę łączymy ze wszystkimi sypkimi składnikami ciasta, dodajemy olej oraz tyle mleka, aby uzyskać pożądany efekt ,, śmietanowy"


 Upieczone towarzystwo wygląda tak, elastyczne placuchy, gotowe do faszerowania...

Składniki farszu:
- pół kilograma pieczarek
- cztery białe cebule
- 250 g świeżego szpinaku
- olej winogronowy do smażenia
- łyzeczka cukru trzcinowego
- świeżo tłuczony czarny pieprz
- sól do smaku 


 ...pieczarki oraz cebulkę smażymy na oleju, dodajemy przyprawy... 


 ...nasze zielone ,, cudo " kroimy nożem !!!


 Na ostatnie dwie minuty, wrzucamy na patelnię ( żeby nie przeciągnąć)

Faszerujemy cudaki i ....smacznego bardzo !!!:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz