Inspiracją do powstania tych słodkości, były rogale, które wyrabia się na Św. Marcina... moje są wegańskie i równie pyszne :-)
Składniki na farsz:
- 2 szklanki maku
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g. wiórków kokosowych
- 100 g. migdałów
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki oleju kokosowego
- dwie czubate łyżki miodu
Do rondelka wlewamy mleko, dosypujemy mak oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając, na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 10 min...
... blendujemy migdały, na niezbyt drobne kawałeczki i...
...gorącą masę mieszamy z migdałami i żurawiną oraz dodajemy miód i olej.
Składniki ciasta:
- pół kilograma mąki 650-tki
- pół paczki swieżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- dwie łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- dwie łyżki stołowe olejy winogronowego
Drożdże wraz z cukrem zalewamy połową ciepłego mleka i czekamy, aż wyrosną, dodajemy je do przesianej mąki z solą i zagniatamy ciasto, powoli uzupełniając je pozostałym mlekiem oraz olejem, czekamy , aż wyrośnie...
...formujemy zgrabne rogaliki, które...
...muszą sobie wyrosnąć ( około 10 min ).
Pieczemy 15 min. w temperaturze 180 C.
Ja jeszcze ,, ubrałem " łakocie w cytrynowy lukier. Smacznego Świątecznie !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz