Jak to mówią, nie samym.....człowiek żyje. Bakłażan, wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej, ja zrobiłem łódeczki z farszem, ale do rzeczy.....
Składniki:
- dwa ,,galante" bakłażany
- dziesięć pieczarek
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
- pęczek kopru
- sól i pieprz do smaku
- olej winogronowy
Musimy wydrążyć bakłażanki przy pomocy ostrego noża i ....odrobinę posolić łódeczki, odczekać jakieś dziesięć minutek i przepłukać wodą...
...tak sprytnie ( hallo :-) ) wydrążony miąższ kroimy w fajną kratkę i też solimy ( dla pozbycia się goryczki ) i płuczemy...
Siekamy cebulkę i pieczarki...
...dusimy i dołączamy ugotowaną kaszę jaglaną, dajemy jakieś 15 min, żeby się ,,dogadały'' na patelni, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem,,,
...faszerujemy bakłażany i ...
...pieczemy godzinkę w temp. 180 C.
Uzupełniamy kompozycję posiekanym szczypiorkiem oraz koprem. Smacznego Państwu z ukłonami życzę :-) !!!!!!!!
Super przepis, zapisuję do wypróbowania :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo, smacznego życzę ;-)
Usuń