czwartek, 3 marca 2016

Bakłażanowe łódeczki z kaszą jaglaną


 Jak to mówią, nie samym.....człowiek żyje. Bakłażan, wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej, ja zrobiłem łódeczki z farszem, ale do rzeczy.....


 Składniki:
- dwa ,,galante" bakłażany
- dziesięć pieczarek
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
- pęczek kopru
- sól i pieprz do smaku
- olej winogronowy  


 Musimy wydrążyć bakłażanki przy pomocy ostrego noża i ....odrobinę posolić łódeczki, odczekać jakieś dziesięć minutek i przepłukać wodą...


 ...tak sprytnie ( hallo :-) ) wydrążony miąższ kroimy w fajną kratkę i też solimy ( dla pozbycia się goryczki ) i płuczemy...


 Siekamy cebulkę i pieczarki...


 ...dusimy i dołączamy ugotowaną kaszę jaglaną, dajemy jakieś 15 min, żeby się ,,dogadały'' na patelni, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem,,,


 ...faszerujemy bakłażany i ...


...pieczemy godzinkę w temp. 180 C.


Uzupełniamy kompozycję posiekanym szczypiorkiem oraz koprem. Smacznego Państwu z ukłonami życzę :-) !!!!!!!!

2 komentarze:

  1. Super przepis, zapisuję do wypróbowania :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń