niedziela, 6 marca 2016

Gulasz warzywno-sojowy


Mam propozycję na sycące danie, które z powodzeniem zastąpi oklepane podejście do gulaszu. 

 Składniki:
- dwie paczki suchych kotletów sojowych
-dwie marchewki
- 30 dag pieczarek
- cukinia
- dwie małe pietruszki
- zielona część pora
- pęczek natki
- cebula
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka brązowego cukru
- olej winogronowy do smażenia
- łyżeczka kminu rzymskiego
- dwa liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku


 Zalewamy wrzątkiem kotlety sojowe, wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, szczyptą soli, zostawiamy na 15 min, żeby się namoczyły 


 Kroimy warzywa w talarki...


 ...najpierw wrzucamy te twardsze ( marchewki, pietruszki), po 10 min pozostałe, żeby się wszystkie równo podsmażyły...


 ... podsmażamy cebulkę , dodając cukier,żeby się skarmelizowała.


 Kotleciki kroimy w paski.


 Dodajemy do warzyw, posypujemy kminem, dolewamy puszkę mleka, oraz pół szklanki wody, na koniec sok z cytryny, po 15-tu minutach danie jest gotowe.


Ja podałem z białą kaszą gryczaną oraz surówką z kiszonej kapusty własnej roboty ;-)
Smacznego bardzo życzę !!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz