Mam propozycję na sycące danie, które z powodzeniem zastąpi oklepane podejście do gulaszu.
Składniki:
- dwie paczki suchych kotletów sojowych
-dwie marchewki
- 30 dag pieczarek
- cukinia
- dwie małe pietruszki
- zielona część pora
- pęczek natki
- cebula
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka brązowego cukru
- olej winogronowy do smażenia
- łyżeczka kminu rzymskiego
- dwa liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Zalewamy wrzątkiem kotlety sojowe, wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, szczyptą soli, zostawiamy na 15 min, żeby się namoczyły
Kroimy warzywa w talarki...
...najpierw wrzucamy te twardsze ( marchewki, pietruszki), po 10 min pozostałe, żeby się wszystkie równo podsmażyły...
... podsmażamy cebulkę , dodając cukier,żeby się skarmelizowała.
Kotleciki kroimy w paski.
Dodajemy do warzyw, posypujemy kminem, dolewamy puszkę mleka, oraz pół szklanki wody, na koniec sok z cytryny, po 15-tu minutach danie jest gotowe.
Ja podałem z białą kaszą gryczaną oraz surówką z kiszonej kapusty własnej roboty ;-)
Smacznego bardzo życzę !!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz