Miałem ochotę na wytrawną przekąskę i wybór padł na rogaliki.
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki 650-tki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka sojowego
- pół paczki świeżych drożdży
- dwie łyżeczki cukru trzcinowego
- cztery łyżki stołowe oleju winogronowego
- szczypta soli
Kruszymy drożdże do miseczki i rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i czekamy aż wyrosną ( obrazek z góry ;-) ). Dodajemy tę mieszankę do przesianej mąki i wyrabiamy, dodając resztę składników, musi teraz wyrosnąć...
Składniki farszu:
- jeden por ( zdecydowanie zieloną część odrzucamy, np. na zupę)
- pięć cebul
- parę łyżek oleju winogronowego do smażenia
- świeżo tłuczony czarny pieprz
- łyżeczka soli
- porządna garść suszonej bazyli
- czarny sezam do posypania rogalików
Warzywka podsmażamy na wolnym ogniu około 15 min, odpowiednio je przyprawiając
Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto i dzielimy na kwadraty 10 cm na 10 cm. Nakładamy wystygnięty farsz w kształcie litery T i formujemy ...
...zgrabne rogaliki, smarując na wierzchu olejem oraz posypując je czarnym sezamem.
Pieczemy je w temp 180 C przez piętnaście minut.
Takie wychodzą cudaczki. Ja podałem je z czosnkowym - wegańskim majonezem oraz siekaną natką. Smacznego bardzo !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz