wtorek, 15 marca 2016

Wytrawne wegańskie rogaliki


Miałem ochotę na wytrawną przekąskę i wybór padł na rogaliki.

 Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki 650-tki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka sojowego
- pół paczki świeżych drożdży
- dwie łyżeczki cukru trzcinowego
- cztery łyżki stołowe oleju winogronowego
- szczypta soli
Kruszymy drożdże do miseczki i rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i czekamy aż wyrosną ( obrazek z góry ;-) ). Dodajemy tę mieszankę do przesianej mąki i wyrabiamy, dodając resztę składników, musi teraz wyrosnąć...


Składniki farszu:
- jeden por ( zdecydowanie zieloną część odrzucamy, np. na zupę)
- pięć cebul
- parę łyżek oleju winogronowego do smażenia
- świeżo tłuczony czarny pieprz
- łyżeczka soli
- porządna garść suszonej bazyli
- czarny sezam do posypania rogalików


 Warzywka podsmażamy na wolnym ogniu około 15 min, odpowiednio je przyprawiając


 Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto i dzielimy na kwadraty 10 cm na 10 cm. Nakładamy wystygnięty farsz w kształcie litery T i formujemy ... 


 ...zgrabne rogaliki, smarując na wierzchu olejem oraz posypując je czarnym sezamem.


 Pieczemy je w temp 180 C przez piętnaście minut.


Takie wychodzą cudaczki. Ja podałem je z czosnkowym - wegańskim majonezem oraz siekaną natką. Smacznego bardzo !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz