środa, 30 marca 2016

Chlebek pszenno-orkiszowy


Nie chciało mi się pójść do sklepiku po chleb, więc...upiekłem go sam.


 Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej 650
- 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- pół paczki żywych drożdży
- dwie łyżki stołowe maku
- dwie łyżki oleju ryżowego
- 1,5 szklanki ciepłego mleka sojowego
- dwie łyżeczki cukru trzcinowego
- dwie łyżeczki soli
Drożdże rozczyniamy z cukrem i połową mleka, czekamy , aż zaczną rosnąć. Przesiewamy mąki i dodajemy mak oraz sól. Po piętnastu minutach wlewamy zaczyn do mąki, wyrabiamy ciasto, dodajac resztę mleka oraz olej... 


 ...wykładamy ciasto do nasmarowanej olejem szklanej formy i czekamy około piętmastu minut, aż ,, dorośnie".


 Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 min w temp. 180 C.


 Taki fajny wyrasta...

...mięciusieńki z chrupiącą skórką. Smacznego !!! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz