Jest wiele przepisów na szarlotki, ten jest banalny i ...zawsze wychodzi ;-)
No chyba nieżle wygląda ?
Składniki:
- 6-8 dużych, soczystych jabłek
- jedna szklanka mąki 650
- jedna szklanka kaszy mannej
- jedna szklanka cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżeczki cynamonu
Na polewę:
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- dwie łyżki stałego oleju kokosowego
- płatki migdałowego
- skórka pomarańczowa
Nasze polskie jabłuszka myjemy, kroimy w ósemeczki....
...i trzemy na tarce....
...do jabłuszek dodajemy cynamon i dwie łyżki cukru trzcinowego.
Sypkie składniki mieszamy razem dokładnie.
Wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę smarujemy olejem kokosowym, na dno wysypujemy 1/3 proszku, potem warstwę jabłek i tak, aż do wyczerpania składników. Na wierzch, zamiast masła kładziemy regularne kawałeczki oleju, który podczas pieczenia pięknie się skarmelizuje.
Po godzinie ciasto jest gotowe ( 180 C). Wystarczy teraz tylko je udekorować polewą, płatkami migdałowymi oraz skórką pomarańczową.
Smacznego wszystkim życzę !!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz