piątek, 22 stycznia 2016

Szarlotka pychotka



Jest wiele przepisów na szarlotki, ten jest banalny i ...zawsze wychodzi ;-)


No chyba nieżle wygląda ?
Składniki:
- 6-8 dużych, soczystych jabłek
- jedna szklanka mąki 650
- jedna szklanka kaszy mannej
- jedna szklanka cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżeczki cynamonu
Na polewę:
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- dwie łyżki stałego oleju kokosowego
- płatki migdałowego
- skórka pomarańczowa


 Nasze polskie jabłuszka myjemy, kroimy w ósemeczki....

 ...i trzemy na tarce....

...do jabłuszek dodajemy cynamon i dwie łyżki cukru trzcinowego.


 Sypkie składniki mieszamy razem dokładnie. 


 Wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę smarujemy olejem kokosowym, na dno wysypujemy 1/3 proszku, potem warstwę jabłek i tak, aż do wyczerpania składników. Na wierzch, zamiast masła kładziemy regularne kawałeczki oleju, który podczas pieczenia pięknie się skarmelizuje.


 Po godzinie ciasto jest gotowe ( 180 C). Wystarczy teraz tylko je udekorować polewą, płatkami migdałowymi oraz skórką pomarańczową. 


Smacznego wszystkim życzę !!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz