czwartek, 21 stycznia 2016

Ciasteczka bakaliowo-owsiane z nutką cynamonu


Miałem ochotę na fajne ciateczka, takie chrupiące i pachnące ...... 


Wycieczka do spiżarni zaowocowała odkryciem kilku poświątecznych paczek migdałów i orzechów, to wystarczyło, żeby zacząć pitrasić ;-)
 Składniki:
- po dwie garści migdałów i orzechów włoskich
- szklanka mąki 650
- szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- szklanka mleka sojowego
- dwie łyżki kakao
- dwie łyżki cukru trzcinowego
- dwie łyżki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej ryżowy ( około pół szklanki)
- olej kokosowy do wysmarowania papieru na blasze


 Bakalie siekamy...


 ...płatki zalewamy mlekiem sojowym i podgrzewamy...


 ...wszystkie składniki dokładnie mieszamy...


 ...formujemy zgrabne ciasteczka ( mnie wyszło 12-cie sztuk), każde posypujemy odrobiną cukru trzcinowego...


 ...pieczemy w piekarniku w temp. 180 C około 45 min...


 Takie fajne wychodzą :-)


Smacznego moi drodzy !!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz