Uwielbiam pierogi!!!!! Chodzą jednak za człowiekiem nowe smaki i nadzienia :-)
Ja wymyśliłem złożone z trzech podstawowych składników: kaszki kuskus, boczniaków i cebuli.
Składniki na farsz:
-szklanka kaszki kuskus
-250 g boczniaków
-porządna cebula
-olej ryżowy
-sól, pieprz do smaku
-majeranek
Składniki na ciasto:
-szklanka mąki 650-ki
-gorąca woda
-sól
-olej ryżowy
Siekamy boczniaki i cebulkę, smażymy na oleju ryżowym...
...podsmażone łączymy z gotową kaszką kuskus ( zalewamy wrzątkiem parę centymetrów nad poziom kaszki i czekamy 5 min, wtedy będzie gotowa).
Do osolonej mąki dolewamy gorącą wodę i gnieciemy ciasto, aż do uzyskania ,,gluta"...
...dodajemy odrobinę oleju ryżowego, aby było bardziej ciągnące, przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło...
...bierzemy potrzebne porcje i do roboty, wałki w ruch !!!!! ;-)
Rozwałkowujemy placuszki na cieńsze, jak trzeba podsypmy mąką i formujmy nasze zgrabnioszki
Cieszcie się pierożkami własnej roboty. Smacznego !!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz