wtorek, 5 stycznia 2016

Pierogi z nadzieniem boczniakowo-kuskusowym


Uwielbiam pierogi!!!!! Chodzą jednak za człowiekiem nowe smaki i nadzienia :-)


 Ja wymyśliłem złożone z trzech podstawowych składników: kaszki kuskus, boczniaków i cebuli.
Składniki na farsz:
-szklanka kaszki kuskus
-250 g boczniaków
-porządna cebula
-olej ryżowy
-sól, pieprz do smaku
-majeranek
Składniki na ciasto:
-szklanka mąki 650-ki
-gorąca woda
-sól
-olej ryżowy


 Siekamy boczniaki i cebulkę, smażymy na oleju ryżowym...


...podsmażone łączymy z gotową kaszką kuskus ( zalewamy wrzątkiem parę centymetrów nad poziom kaszki i czekamy 5 min, wtedy będzie gotowa). 


 Do osolonej mąki dolewamy gorącą wodę i gnieciemy ciasto, aż do uzyskania ,,gluta"...


...dodajemy odrobinę oleju ryżowego, aby było bardziej ciągnące, przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło... 


 ...bierzemy potrzebne porcje i do roboty, wałki w ruch !!!!! ;-)


 Rozwałkowujemy placuszki na cieńsze, jak trzeba podsypmy mąką i formujmy nasze zgrabnioszki


Cieszcie się pierożkami własnej roboty. Smacznego !!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz