Stołówkowa rzeczywistość odbiła swoje piętno prawie na każdym z nas.Ten retro-sentymentalny przepis jest wynikiem właśnie takich wspomnień ....
....Młody nie jada nabiału, więc śmietanę do sosu zastąpiłem mieszanką sojowych substytutów.
Składniki:
-dwie szklanki białej kaszy gryczanej
-pół kilograma pieczarek
-solidnej postawy cebula
- dwie łodygi selera naciowego
-sól, pieprz do smaku
-sok z połowy cytryny
-łyżeczka cukru trzcinowego
-ulubiona mieszanka suszonych ziół
-olej ryżowy do smażenia
Gotowanie kaszy w proporcji 1:2 z odrobiną soli
Cebulkę wraz z pieczarkami i selerem dusimy na oleju ryżowym....
....do miękkości, zaciągając potem mieszanką sojowej śmietanki i mleka sojowego w stosunku 1:2,
do smaku dodajemy sok z połowy cytryny i cukier.
Smacznego i miłych wspomnień ze szkolnej stołówki ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz