poniedziałek, 4 stycznia 2016

PRL-owska kasza gryczana z sosem pieczarkowym :-) inaczej



Stołówkowa rzeczywistość odbiła swoje piętno prawie na każdym z nas.Ten retro-sentymentalny przepis jest wynikiem właśnie takich wspomnień ....


....Młody nie jada nabiału, więc śmietanę do sosu zastąpiłem mieszanką sojowych substytutów.
Składniki:
-dwie szklanki białej kaszy gryczanej
-pół kilograma pieczarek
-solidnej postawy cebula
- dwie łodygi selera naciowego
-sól, pieprz do smaku
-sok z połowy cytryny
-łyżeczka cukru trzcinowego
-ulubiona mieszanka suszonych ziół 
-olej ryżowy do smażenia


Gotowanie kaszy w proporcji 1:2 z odrobiną soli


Cebulkę wraz z pieczarkami i selerem dusimy na oleju ryżowym....


....do miękkości, zaciągając potem mieszanką sojowej śmietanki i mleka sojowego w stosunku 1:2,  
do smaku dodajemy sok z połowy cytryny i cukier.


Smacznego i miłych wspomnień ze szkolnej stołówki ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz