środa, 27 kwietnia 2016

Orientalny wege-gulasz


Suche kotlety sojowe są bazą  do naprawdę wielu inspiracji. Dzisiaj na orientalnie będzie :-)
Jak czasu mało, a jeść się chce, można podeprzeć się składnikami z puszki ( w moim przypadku była to czerwona soczewica )
Składniki:
- paczka kotletów sojowych
- puszka czerwonej soczewicy
- garść suszonych fig
- cztery marchewki
- pół kilograma pieczarek
- pęczek natki
- biała część pora
- kmin rzymski, ziarna kolendry, czarny pieprz, wędzona słodka papryka ( pół łyżeczki), sól do smaku
- pół puszki mleczka kokosowego
- pół łyżeczki kurkumy
- olej winogronowy do duszenia warzyw
Kotleciki trzeba namoczyć, najlepiej w bulionie warzywnym ( mam przeważnie słoiczek w zapasie), po piętnastu minutach odsączyć i pokroić w paseczki.


Marchewka jako pierwsza wędruje na patelnię, potem pozostałe warzywa...


...i oczywiście figi...


...dusimy towarzystwo razem, uzupełniając na końcu soczewicą i mleczkiem.


Ja podałem z białą kaszą gryczaną oraz domowym, kiszonym ogórkiem.
Smacznego życzę !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz