Ślimak,ślimak, pokaż........i tak dalej, i tak dalej, z tym,że nie dałem mu sera, tylko kaszę gryczaną i pieczarki :-)
Wymyśliłem pierożki, jakich pewnie jeszcze nie jedliście, a na pewno, jeśli chodzi o ciasto...
Składniki na farsz:
- 250 dkg ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 500 dkg pieczarek
- pęczek natki
- świeżo tłuczony, kolorowy pieprz
- ziarna kolendry
- mielony imbir ( pół łyżeczki)
- sól do smaku
- dwie łyżki oleju winogronowego do smażenia
Pieczarki kroimy w niezbyt dużą kosteczkę...
...przyprawy łączymy w możdzierzu...
Na rozgrzany olej dajemy pieczarki, a gdy te się podduszą, dodajemy kaszę oraz natkę, całość mieszamy i studzimy, a w tym czasie...
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej 650-tki
- około 300 ml dobrze ciepłej wody
- dwie łyżeczki kurkumy
- cztery łyżeczki suszonej mięty
-dwie łyżki stołowe oleju winogronowego
- szczypta soli
Mieszamy ze sobą sypkie składniki, potem stopniowo dolewamy wodę oraz na końcu olej i...
...trenujemy naszą kondycję :-)
Kiedy ciasto odpoczywa, przykryte ściereczką siekamy cebulkę oraz duże jabłko i podsmażamy na oleju,wyjdzie fajna posypka dla naszych cudaków.
Wałkujemy ciasto, wykrawamy kółeczka...
...i lepimy, lepimy ( mnie z tej ilości wyszło 45 sztuk)
Gotujemy w osolonym wrzątku jakieś trzy minuty od wypłynięcia, delektując się wyczuwalnym zapachem mięty...
Podajemy w towarzystwie naszej cebulowo-jabłkowej zasmażki oraz natki
Smacznego niedzielnie życzę !!! :-)
fakt, takich pierożków nie próbowałam dotąd! bardzo mi się podobają, może zrobię kiedyś podobne:)
OdpowiedzUsuńPolecam,dzięki.
OdpowiedzUsuń