niedziela, 15 maja 2016

Kurkumowe pierogi z kaszą


Ślimak,ślimak, pokaż........i tak dalej, i tak dalej, z tym,że nie dałem mu sera, tylko kaszę gryczaną i pieczarki :-)
Wymyśliłem pierożki, jakich pewnie jeszcze nie jedliście, a na pewno, jeśli chodzi o ciasto...

Składniki na farsz:

- 250 dkg ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 500 dkg pieczarek
- pęczek natki
- świeżo tłuczony, kolorowy pieprz
- ziarna kolendry
- mielony imbir ( pół łyżeczki)
- sól do smaku
- dwie łyżki oleju winogronowego do smażenia  


 Pieczarki kroimy w niezbyt dużą kosteczkę...


 ...przyprawy łączymy w możdzierzu...


 Na rozgrzany olej dajemy pieczarki, a gdy te się podduszą, dodajemy kaszę oraz natkę, całość mieszamy i studzimy, a w tym czasie... 

Składniki na ciasto:

- pół kilograma mąki pszennej 650-tki
- około 300 ml dobrze ciepłej wody 
- dwie łyżeczki kurkumy
- cztery łyżeczki suszonej mięty
-dwie łyżki stołowe oleju winogronowego
- szczypta soli


 Mieszamy ze sobą sypkie składniki, potem stopniowo dolewamy wodę oraz na końcu olej i...


 ...trenujemy naszą kondycję :-)


 Kiedy ciasto odpoczywa, przykryte ściereczką siekamy cebulkę oraz duże jabłko i podsmażamy na oleju,wyjdzie fajna posypka dla naszych cudaków.
  

 Wałkujemy ciasto, wykrawamy kółeczka...


 ...i lepimy, lepimy ( mnie z tej ilości wyszło 45 sztuk)


 Gotujemy w osolonym wrzątku jakieś trzy minuty od wypłynięcia, delektując się wyczuwalnym zapachem mięty...



 Podajemy w towarzystwie naszej cebulowo-jabłkowej zasmażki oraz natki


Smacznego niedzielnie życzę !!! :-)

2 komentarze:

  1. fakt, takich pierożków nie próbowałam dotąd! bardzo mi się podobają, może zrobię kiedyś podobne:)

    OdpowiedzUsuń