niedziela, 17 kwietnia 2016

Faszerowany bakłażan


Prosty przepis na właściwie danie jednogarnkowe, sycące i szybkie w wykonaniu. 

Składniki:
- dwa bakłażany
- sześć dużych pieczarek
- średnia cebula
- cztery ząbki czosnku
- szklanka ugotowanej białej kaszy gryczanej
- świeżo mielony pieprz
- pół szklanki zblendowanych orzechów włoskich
- ziarna kolendry
- sól do smaku
- olej winogronowy do smażenia 


 Bakłażany kroimy na pół wzdłuż długiej osi...


 ...wydrążamy ostrożnie środki, tak,żeby nie poprzecinać za bardzo skórki...


 ... solimy łódeczki oraz kawałki bakłażana, żeby się spocił, po paru minutach przepłukujemy wodą i...już po goryczce, która zepsułaby smak potrawy. Na patelnię wędrują pieczarki, cebulka oraz wydrążone kawałeczki, podlewamy odrobiną oleju i dodajemy przyprawy, smażymy około 15 minut. 


 Układamy w naczyniu żaroodpornym połówki bakłażanów, faszerujemy je najpierw cienką warstwą kaszy, a następnie usmażonymi warzywami, a zamiast sera posypujemy orzechami


 W piekarniku powinny siedzieć 45 min w temp. około 180 C.


Dekorujemy, na przykład kiełkami brokuł i natką. Smacznego życzę !!!

1 komentarz:

  1. U mnie w domu bakłażany sprawdzają się w każdej postaci, tak faszerowany musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń