sobota, 23 kwietnia 2016

Pęczotto z grzybami leśnymi


Sezon grzybowy wkrótce, to po pierwsze, po drugie chciało mi się kaszy, no i .....wyszło pęczotto :-)

Składniki:
- pół kilograma podgrzybków
- cztery średnie czerwone cebulki
- cztery ząbki czosnku
- olej winogronowy ( jakieś cztery łyżki stołowe )
- pęczek natki
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka słodkiej, mielonej papryki


 Cebulki i czosnek kroimy, także rozmrożone grzybki... 


...i te małe...


...i te duże.


 Wszystko ładnie dusimy na wolnym ogniu około dwudziestu minut.
Warzywka miesz mieszamy z ugotowanym pęczakiem  oraz natką ( Proporcja: jedna miarka kaszy na dwie miarki wody. Do osolonego wrzątku wrzucamy przepłukaną kaszę, gotujemy aż wypije wodę i...pod pierzynę z nią, niech dojdzie :-) )


Ja podałem pęczotto z sałatką z roszponki i orzechów włoskich oraz grilowanym tofu.
Smacznego życzę bardzo !!!

1 komentarz: