Sezon grzybowy wkrótce, to po pierwsze, po drugie chciało mi się kaszy, no i .....wyszło pęczotto :-)
Składniki:
- pół kilograma podgrzybków
- cztery średnie czerwone cebulki
- cztery ząbki czosnku
- olej winogronowy ( jakieś cztery łyżki stołowe )
- pęczek natki
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
Cebulki i czosnek kroimy, także rozmrożone grzybki...
...i te małe...
...i te duże.
Wszystko ładnie dusimy na wolnym ogniu około dwudziestu minut.
Warzywka miesz mieszamy z ugotowanym pęczakiem oraz natką ( Proporcja: jedna miarka kaszy na dwie miarki wody. Do osolonego wrzątku wrzucamy przepłukaną kaszę, gotujemy aż wypije wodę i...pod pierzynę z nią, niech dojdzie :-) )
Ja podałem pęczotto z sałatką z roszponki i orzechów włoskich oraz grilowanym tofu.
Smacznego życzę bardzo !!!
Ale pyszność.
OdpowiedzUsuń