Fast foody,fast foody, to nudy !!! Oczywiście, te tłuste, z niby składników. Dzisiaj na talerz poszły porządne, wegańskie buraczkery :-) z keczupem, także własnej roboty...
Składniki na burgery:
- trzy średnie buraczki
- dwie szklanki ogotowanej kaszy jaglanej
- dwie średnie cebule
- biała część pora
- pęczek natki
- tłuczony czarny pieprz
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju ryżowego
Buraczki wstawiamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu dwadzieścia minut...
...pokrojone pory i cebulki podsmażamy na patelni...
... dodajemy przyprawy...
... dusimy jakieś piętnaście minut.
Wystudzone buraczki obieramy i blendujemy.
Teraz najważniejszy moment, mieszamy wszystkie składniki z wystudzoną kaszą jaglaną, porządnie gnieciemy, żeby się masa połączyła, dodając powoli olej.
Formujemy nasze buraczkery i kładziemy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 50 min w 180 C, przewracjąc delikatnie co kwadrans łopatką na drugą stronę.
Ja dodatkowo zgrilowałem pieczarki, posypane słodką papryką.
Tak pięknie wyglądaja przed podaniem z chlebkiem żytnim, ale zanim to nastąpi, czas na własnej roboty keczup!!!
Składniki:
- duże, kwaśne jabłko
- dwie szalotki
- pół szklanki dobrych pomidorów ( ja użyłem sprawdzone z kartonika )
- łyżeczka cukru brzozowego
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól , pieprz do smaku
Jabłko i cebulki obieramy i szatkujemy na kostkę, podsmażamy króciutko na patelni z odrobinką oleju ryżowego...
...wrzucamy do blendera, razem z pomidorami i resztą składników.
Doskonały smak wychodzi, kurcze ;-)
Teraz tylko komponujemy naszą kanapeczkę. Smacznego życzę !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz