sobota, 9 kwietnia 2016

Hamburgery jaglano-buraczkowe


Fast foody,fast foody, to nudy !!! Oczywiście, te tłuste, z niby składników. Dzisiaj na talerz poszły porządne, wegańskie buraczkery :-) z keczupem, także własnej roboty...

Składniki na burgery:
- trzy średnie buraczki
- dwie szklanki ogotowanej kaszy jaglanej
- dwie średnie cebule
- biała część pora
- pęczek natki
- tłuczony czarny pieprz
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju ryżowego


  Buraczki wstawiamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu dwadzieścia minut...


 ...pokrojone pory i cebulki podsmażamy na patelni...


 ... dodajemy przyprawy...


 ... dusimy jakieś piętnaście minut.


 Wystudzone buraczki obieramy i blendujemy.


 Teraz najważniejszy moment, mieszamy wszystkie składniki z wystudzoną kaszą jaglaną, porządnie gnieciemy, żeby się masa połączyła, dodając powoli olej.


 Formujemy nasze buraczkery i kładziemy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 50 min w 180 C, przewracjąc delikatnie co kwadrans łopatką na drugą stronę.


 Ja dodatkowo zgrilowałem pieczarki, posypane słodką papryką.


Tak pięknie wyglądaja przed podaniem z chlebkiem żytnim, ale zanim to nastąpi, czas na własnej roboty keczup!!!

Składniki:
- duże, kwaśne jabłko
- dwie szalotki
- pół szklanki dobrych pomidorów ( ja użyłem sprawdzone z kartonika )
- łyżeczka cukru brzozowego
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól , pieprz do smaku


 Jabłko i cebulki obieramy i szatkujemy na kostkę, podsmażamy króciutko na patelni z odrobinką oleju ryżowego...


 ...wrzucamy do blendera, razem z pomidorami i resztą składników.


 Doskonały smak wychodzi, kurcze ;-)


Teraz tylko komponujemy naszą kanapeczkę. Smacznego życzę !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz