piątek, 9 września 2016

Kalafiorowo-sojowe ,, mielone"


Miałem ochotę na kulinarny eksperyment...na kotleciki o trochę innej teksturze, zwartej, ale nie suchej, doprawione i wilgotne. Co wyszło ? O to przepis:

Składniki:

- jeden średni kalafior
- paczka kotletów sojowych 
- duża cebula
- dwie łyżki stołowe mąki kokosowej
- łyżeczka curry
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku


 Kalafior, rozdzielony na różyczki blendujemy na ,,kaszę manną"...


Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem i solimy, po odczekaniu 10 min (żeby namiękły), odsączamy z wody i również blendujemy... 


 ...do masy dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mąkę kokosową, pieprz, curry i tyle oleju, żeby skleić masę.


 Formujemy zgrabniutkie kotleciki...


 Smażymy na wolnym ogniu po trzy minutki z każdej strony a potem w piekarniku przez dwadzieścia minut w 180 C.


Ja podałem z kaszą orkiszową, pieczarkami i sałatką z rukoli ,z limonkowo-miodowym sosem. 
Smacznego !!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz