Miałem ochotę na kulinarny eksperyment...na kotleciki o trochę innej teksturze, zwartej, ale nie suchej, doprawione i wilgotne. Co wyszło ? O to przepis:
Składniki:
- jeden średni kalafior
- paczka kotletów sojowych
- duża cebula
- dwie łyżki stołowe mąki kokosowej
- łyżeczka curry
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku
Kalafior, rozdzielony na różyczki blendujemy na ,,kaszę manną"...
Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem i solimy, po odczekaniu 10 min (żeby namiękły), odsączamy z wody i również blendujemy...
...do masy dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mąkę kokosową, pieprz, curry i tyle oleju, żeby skleić masę.
Formujemy zgrabniutkie kotleciki...
Smażymy na wolnym ogniu po trzy minutki z każdej strony a potem w piekarniku przez dwadzieścia minut w 180 C.
Ja podałem z kaszą orkiszową, pieczarkami i sałatką z rukoli ,z limonkowo-miodowym sosem.
Smacznego !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz