poniedziałek, 19 września 2016

Babeczki orzechowo-miodowe


Sobotni wieczór to tradycyjnie czas moich kulinarnych inspiracji, nie inaczej było i tym razem...

Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki 650-tki
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- trzy łyżki stołowe octu jabłkowego
-1/2 szklanki miodu
- 200 g orzechów włoskich
-po łyżeczce proszku do pieczenia oraz sody
- dwie gruszki 
- sześć dużych sliwek
- cytryna 
- cztery łyżki stołowe cukru pudru


 Orzechy siekamy na kawałki...


 ...łączymy wszystkie sypkie składniki...


 ...i dodajemy płynne, mieszamy na jednolitą masę.


 Pieczemy przez piętnaście minut w temp 160 C.



Teraz babeczki czeka delikatne przystrojenie :-)


 Na polewę cytrynową dajemy sok z jednej cytryny oraz cztery łyżki cukru pudru


 Podsmażamy pokrojone gruszki oraz śliwki na miodziku


 ...i...


...wykładamy na talerzyki dla żarłoków :-)
Smacznego bardzo!!!

2 komentarze: