Jak mawiał klasyk: ,,Jest zima, to musi być zimno". Idąc tym tropem, w oczekiwaniu na zimę, polecam troche inną gróchówkę.
Składniki:
- pół kilograma łuskanego grochu
- szklanka czerwonej soczewicy
- drobno starta spora marchew
-nieduży por
- ćwierć selera
- pietruszka
- średnia cebula
-200 g wędzonego tofu
- cztery duże ziemniaki
- trzy ząbki czosnku
-pieprz czarny ziarnisty ( z dziesięć ziarenek)
- trzy liście laurowe
- słodka wędzona papryka ( 1 1/2 łyżeczki)
- sól do smaku
- łyżeczka curry
- dwie łyżki oleju rzepakowego
Warzywa tarkujemy, ziemniaczki i por kroimy w ulubione kształty, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Groch zalewamy zimną wodą, płuczemy starannie, pozbywjąc się białej pianki, dodajemy do
wywaru...
...w tym czasie podsmażamy pokrojone w kostkę wędzone tofu, wraz z cebulką oraz czosnkiem, na koniec dosypujemy curry, po czym towarzystwo wrzucamy do gara
Po 20 min, aż ziemniaczki będą miękkie, wsypujemy soczewicę, która dosłownie potrzebuje 5-8 min, żeby stać się gotową do spożycia, jednocześnie zagęszczając nam zupkę.
Ja uzupełniłem całość zieleninką :-)
Smacznego!!!
świetna zupa na chłodne dni :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń