wtorek, 3 stycznia 2017

Orientalny Pan Pieróg :-)


Uniwersalność pizzowego ciasta daje wiele możliwości......jedną z nich jest skomponowanie własnej wariacji. 
Na zimową kolację, jak znalazł może to być gorący pieróg, z dowolnym farszem. U mnie jest na ostro :-)

Składniki na ciasto ( sześć dużachnych pierogów) :
- 1 kg mąki 650 -tki
- paczuszka świezych drożdży
- dwie i pół szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka białego cukru
- łyżeczka soli 

Składniki na farsz:
-trzy pożądne cebule
- czerwona papryka
-puszka mieszanki meksykańskiej ( odsączona )
- pół puszki groszku
- drobno posiekane pół kostki wędzonego tofu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- świeżo tłuczony pieprz
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy do smażenia

Wyrabiamy ciasto, najpierw pokruszone drożdże, zmieszane z cukrem zalewamy połową mleka i dajemy im ,,pobalować", gdy urosną łączymy z przesianą mąką i resztą płynu, wyrabiamy ciasto, uzupełniając je olejem. Znowu musi podrosnąć, tak ze dwa razy. Dzielimy na porcję i.... 


...


...nakładamy usmażone warzywka z tofu...


...zgrabniutkie pierożki muszą znowu podrosnąć...


...potem hops do gorącej kąpieli ( przewracamy z boczku na boczek co trzy minuty, po drugiej rundce kawaler gotowy :-) )... 


Smacznego bardzo na te zimowe wieczorki życzę!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz