wtorek, 17 stycznia 2017

Drożdżowe pierożki(wegańskie), wersja wytrawna


 Eksperymentowanie z proporcjami ciasta drożdżowego były inspiracją do tego dania. Chciałem uzyskać ciasto mięciutkie, nie ,,kamieniaste", wręcz przepływające między palcami podczas wyrabiania...

Składniki na ciasto :
- dwie szklanki ciepłegp płynu ( w moim przypadku po jednej mleka sojowego oraz wody)
- paczka świeżych drożdży
- łyżeczka białego cukru
- 3/4 kilograma mąki pszennej ( 650-tka)
- łyżeczka soli
- trzy łyżki stołowe oleju rzepakowego

Składniki farszu:
- pół kilograma pieczarek
- dwie cebule
- pół białej części sporego pora
- pół torebki ziół dalmatyńskich
- sporaśna łyżeczka curry
- sól,pieprz do smaku

Pora kroimy wzdłuż, a potem na pół i....w paseczki


...pieczarki i cebulkę posypujemy ziołami, po czym ...


 ...drobniutko i kąpiemy w curry :-)


 Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je i wycinamy krążki...


...ładniusieńkie faszerujemy i ...


 ...formujemy pierożki. Wykładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia.
Tak więc mamy tu aż cztery momenty, kiedy nasze drożdże ciężko pracowały. Podczas rośnięcia zaczynu, rośnięcia ciasta, krążków ciasta , oraz samych pierożków, no ale dość teorii!!!


 Pieczemy w piekarniczku 12 min na siódemce ( 160 C)
Efekt osiągnięty, nawet po wyjęciu części farszu mają chrupiącą otoczkę.


 Ja podałem z domowym sosem pomidorowym oraz rukolą.


Smacznego bardzo życzę!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz