czwartek, 15 września 2016

Wegańskie mielone, jak u Mamy :-)


Ten przepis powstał spontanicznie, w mojej głowie z prostego powodu, głodny człowiek, to......pomysłowy człowiek :-)

Składniki:
- trzy ,,galante" cebule
-dwie paczki suchych kotletów sojowych
- dwie łyżki stołowe mąki kokosowej
- olej rzepakowy
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
-pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku


 Cebulki obieramy i kroimy...


 ...kotleciki zalewamy wrzątkiem i solimy, odstawiamy na 10-12 min do namoczenia...


 Podsmażamy cebulkę z solą, pieprzem, curry oraz odrobiną cukru .


 Przestudzone i odciśnięte kotleciki wrzucamy do blendera i rozdrabiamy, dodajemy cebulkę,mąkę oraz oleju do sklejenia masy, ugniatamy i...


 ...formujemy zgrabne sztuki...


...smażymy na patelni po obu stronach na złoto, a potem do piekarnika na 12 min w 160 C.


 Wychodzą fajnie cgrupiące z wierzchu i soczyste w środku.


Ja podałem z surówką z kiszonej kapusty ( tradycyjnie z jabłuszkiem oraz natką pietruszki)
Smacznego bardzo życzę :-)

3 komentarze:

  1. jaki pyszny pomysł! rzadko smażę kotlety, ale takie bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo łatwe w przyrządzeniu, a jakie smaczne :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń