Chłopaki zażyczyli sobie czegoś dobrego z ryby, pomyślałem sobie o aromatycznych pulpecikach z halibuta, z dodatkiem kaszy jaglanej oraz pyszną rukolą w miodowym sosie...
Składniki:
- 600 gramów filetów z halibuta
- dwie cebule
- natka pietruszki
- błyskawiczne płatki owsiane
- otarta skórka z cytryny
- olej winogronowy
- mielona, słodka papryka ( 1 łyżeczka)
- sól i pieprz do smaku
- puszka mleczka kokosowego
- 20 dag smażonych pieczarek
- łyżka stołowa suszonej natki
Nie ma to jak manufaktura....przepuszczamy przez ręczną maszynkę filety z halibuta oraz pokrojone w ósemki cebulki...
... masę wyrabiamy z przyprawami...
...do ryby idealnie pasuje natka oraz starta skórka z cytryny...
...i teraz mój patent :-). Masę na pulpeciki uzupełniamy szklanką płatków owsianych i wyrabiamy, dodając do niej odrobinę oleju, żeby nie kleiła się do rąk.
Delikatnie kładziemy pulpeciki na szeroką patelnię, wprost do gotującego się mleczka kokosowego. Ja uzupełniłem potrawę drobno posiekanymi pieczarkami ( wcześniej zesmażonymi na ostrym ogniu) oraz suszoną natką z pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu maksymalnie dwadzieścia minut.
Podajemy z kaszą i rukolą. Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz